Wat is de juiste bodembedekking voor je kippenhok?

What Is The BEST Bedding For Chicken Coops?
Ontdek hoe belangrijk het is om de juiste bodembedekking voor je kippenhok te kiezen en leer meer over de betere opties die er zijn.

De juiste bodembedekking kiezen is belangrijk omdat het bijdraagt aan het welzijn - en bijgevolg ook geluk - van je kippen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten bodembedekking en zullen we enkele van de betere opties uitvoerig bespreken.

Hooi: Een risico voor het spijsverteringsstelsel van je kippen 

Een van de bodembedekkers die je moet vermijden is hooi. Hoewel het misschien een gezellige optie lijkt voor je gevederde vrienden, kan hooi ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Kippen hebben de natuurlijke neiging om te pikken naar alles wat ze tegenkomen, en hooi is daarop geen uitzondering. Soms proberen ze het zelfs op te eten. Dit onschuldige pikgedrag kan leiden tot een mogelijk levensbedreigende aandoening waarbij de krop aangetast wordt. 

Een aangetaste krop ontstaat wanneer onverteerbaar materiaal - zoals lange slierten hooi - zich ophoopt in de krop van een kip, waardoor het spijsverteringsstelsel verstopt raakt. Dit veroorzaakt niet alleen ongemak, maar kan ook leiden tot uitdroging en ondervoeding, waardoor uiteindelijk het leven van de kip in gevaar komt. Om de gezondheid en veiligheid van je kippen te garanderen, kun je het beste voorkomen dat ze hooi als strooisel in hun hok gebruiken.

Stro: Kan bloedluis aantrekken

In het verleden kozen veel kippenhouders voor stro als bodembedekking. Hoewel het nog steeds een veelgebruikte optie is, is het belangrijk om rekening te houden met de rode mijt, ook wel bloedluis genoemd. Dit kleine, bloedzuigende ongedierte tast de buisjes in het stro aan, waardoor het een aantrekkelijke broedplaats voor ze wordt.

Rode mijten zijn een echte plaag die je toom kippen in gevaar kunnen brengen en niet alleen stress en ongemak, maar verder ook bloedarmoede kunnen veroorzaken. Om je kippen zoveel mogelijk te beschermen tegen de rode mijt, is het aangewezen om geen stro te gebruiken als bodembedekking.

Een comfortabele en praktische optie: Houtkrullen

Maar wat kun je dan wel gebruiken? Wijzelf zijn sterke voorstander van het gebruik van houtkrullen; een praktische én comfortabele optie voor je kippen en een uitstekende bodembedekking:

  1. Absorberend vermogen: Houtkrullen zijn sterk absorberend, wat betekent dat ze efficiënt vocht en geurtjes uit je kippenhok kunnen opnemen. Dit zorgt voor een schone en hygiënische omgeving voor je kippen.
  2. Onderhoud: Het kippenhok schoonmaken is een fluitje van een cent als je houtkrullen gebruikt. Schep de vuile houtkrullen uit het hok en vervang door nieuwe, verse houtkrullen. Dit snelle en eenvoudige proces maakt het onderhoud van het hok een stuk overzichtelijker. En dat geldt zeker voor onze eenvoudig schoon te maken hokken - ze hoeven alleen maar even schoongespoten te worden om er weer als nieuw uit te zien.
  3. Comfortabel: Houtkrullen zorgen voor een zacht en comfortabel oppervlak waar je kippen op kunnen lopen en nestelen. Je kippen zullen de knusse omgeving op prijs stellen en het kan zelfs de eierproductie bevorderen.

Ben je gewonnen voor het idee van houtkrullen, dan willen wij jou toch nog aanraden om te kiezen voor een stofvrij schaafsel, zodoende ademhalingsproblemen zoveel mogelijk te vermijden. 

Kortom, het mag onderhand duidelijk wezen dat het kiezen van de juiste bodembedekking voor je kippenhok belangrijk is voor de gezondheid en het welzijn van je toom kippen. Het vermijden van hooi en voorzichtigheid met stro vanwege de rode mijt zijn belangrijke overwegingen.

Kiezen voor houtkrullen is een praktische, comfortabele en gemakkelijk te onderhouden oplossing die je kippen gelukkig en gezond houdt. Dus, als het aankomt op de juiste bodembedekking voor je kippenhok, onthoud dan dat een beetje extra zorg bij je keuze een lange weg kan gaan in het verzekeren van het geluk en de levensduur van je gevederde metgezellen.

 

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews