Waarom hebben kippen stofbaden nodig?

Why do chickens need dust baths

Als verantwoordelijke kippenhouder moet je het welzijn van je gevederde vrienden steeds voorop plaatsen. Een aspect van de verzorging dat vaak uit het oog wordt verloren, is de toegang tot een stofbad of stofruimte.
In dit artikel leggen we je graag uit waarom kippen nood hebben aan een stofbad en hoe je dit - indien gewenst - zelf kunt maken.

Het belang van stofbaden

Kippen doen - net als veel andere dieren - instinctief aan stofbaden. Het is dus niet zomaar een gril maar dient echt verschillende cruciale doelen. Zo draagt het nemen van een stofbad niet alleen bij aan hun hygiëne maar tevens ook aan hun gezondheid.

  1. Parasietenbestrijding: één van de belangrijkste redenen waarom kippen een stofbad nemen, is om parasieten te weren. Kippen die een stofbad nemen, schoppen en flapperen heftig waardoor er een wolk van fijn stof rondom hun lichaam ontstaat. Dit stof verstikt én verdrijft externe parasieten zoals onder meer mijten en luizen. Op die manier kunnen kippen gevrijwaard blijven van besmettingen.
  2. Onderhoud van de veren: stofbaden spelen eveneens een belangrijke rol bij het onderhoud van de veren. Als kippen in het stof rollen en kronkelen, wordt overtollige olie en vocht uit hun veren geabsorbeerd. Dit natuurlijke reinigingsproces zorgt ervoor dat hun verenkleed schoon blijft, voorkomt klitten én bevordert betere isolatie.
  3. Stressverlichting: het nemen van een stofbad draagt tevens ook bij aan stressverlichting. Daarbij draait het dus niet alleen om hun fysieke gezondheid maar tegelijk ook mentaal welzijn. Door dit natuurlijke gedrag kunnen ze tot rust komen en ontspannen.

 

Een stofbad creëren:

Nu we het belang van stofbaden begrijpen, is het leuk om te ontdekken hoe je er zelf eentje voor je kippen kunt maken. 

  1. Natuurlijke plaatsen: kippen kiezen instinctief voor een ruimte onder het kippenhok of een schaduwrijke plek in de tuin. Onze Lodge en Verhoogde kippenhokken staan voldoende hoog van de grond waardoor je jouw kippen een beschutte en veilige plek kunt aanbieden om te stofbaden. Je zult ze misschien zien krabben om de grond los te maken, wat alleen maar goed is. Hebben je kippen reeds een plekje gevonden, dan moet je er gewoon voor zorgen dat de betreffende plek droog blijft. Eventueel kun je deze ruimte aanvullen met bijkomend stofmateriaal.
  2. Eigen stofbad maken: als je kippen nog geen plek gevonden hebben of indien je zelf een stofbad wilt creëren voor je kippen, dan is dit een leuk en relatief eenvoudig proces. Begin met een bak of ga op zoek naar een geschikte plek in het kippenhok of de kippenren.

Benodigde materialen:

  • Droge grond: de basis van het stofbad bestaat uit droge grond; bij voorkeur zand- of leemgrond. Vermijd kleiachtige of natte grond die modderig kan worden.
  • As van het vuur: houtas uit de open haard of vuurplaats kan worden toegevoegd aan het (bestaande) grondmengsel. Het helpt overtollig vocht absorberen en verhoogt de doeltreffendheid van het stofbad.
  • Lichte en witte poeders: sommige kippenhouders voegen bijvoorbeeld ook diatomeeënaarde aan het mengsel toe. Dergelijke poeders kunnen extra bescherming bieden tegen externe parasieten.

Het stofbad creëren:

  1. Meng de droge grond, as en eventuele andere poeders in de daarvoor bestemde ruimte of bak.
  2. Zorg ervoor dat het mengsel droog en los blijft, want dit is waar kippen de voorkeur aan geven bij het stofbaden.
  3. Plaats het stofbad op een schaduwrijke plek om te voorkomen dat het te heet wordt in de zon.

Het stofbad onderhouden:

Regelmatig onderhoud is essentieel om het stofbad van je kippen effectief én hygiënisch te houden. Ververs daarom het mengsel - indien nodig - zodoende het droog en vrij van verontreinigingen te houden. Als je kippen een natuurlijke plek hebben uitgekozen om te stofbaden, voeg dan materialen toe indien nodig.

Samengevat: je kippen een plek aanbieden om een stofbad te nemen is, maakt deel uit van hun basisverzorging. Het ondersteunt niet alleen hun fysieke maar ook mentale welzijn, waarbij parasieten worden geweerd, veren worden onderhouden en stress wordt verlicht. Of ze er nu voor kiezen om hun eigen stofbad te maken, dan wel genieten van een stofbad dat jij voor hen gemaakt hebt; het belangrijkste is en blijft dat dit gedrag wordt aangemoedigd. Op die manier kun jij genieten van gelukkige en gezonde kippen.

Time to read: 3 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews