Hoe groot moet een kippenhok zijn?

How big should a chicken coop be
De grootte van een kippenhok kan lastig zijn. Streef naar 3 tot 4 vierkante meter per vogel binnen, maar geef de voorkeur aan buitenruimte voor natuurlijk gedrag. Lees onze gids om je kudde de optimale ruimte te geven voor hun welzijn.

Veel kippenhouders denken dat ze 3 à 4 vierkante meter per kip nodig hebben BINNENIN het kippenhok.


Sommige kippenhokken beweren zelfs dat ze aan dit criterium voldoen door onder meer de zitstokken en legnesten mee te nemen in hun berekeningen, terwijl andere hokken dat niet doen.
Dus de vraag “Hoe groot moet mijn kippenhok zijn?”, is niet zo eenvoudig te beantwoorden.

Stel dat je 4 vierkante meter wilt hebben per kip en in totaal 8 kippen hebt, dan zou je een kippenhok nodig hebben van maar liefst 32 vierkante meter! Om je een idee te geven; dat is ruim de oppervlakte van een kingsize bed!


Zo’n groot kippenhok is niet alleen bijzonder zwaar - en daardoor vrijwel onmogelijk te verplaatsen in je tuin - maar is ook behoorlijk duur om te maken (waardoor de kost voor de consument alleen maar groter wordt).

Het doel van het kippenhok

Het lijkt erop dat mensen denken dat kippen hun hokken gebruiken zoals wij onze huizen gebruiken; wat meteen verklaart waarom er zoveel verschillende soorten kippenhokken bestaan. Toch is het niet aangewezen om bijvoorbeeld water en voedsel in het kippenhok te bewaren - zoals velen onder ons doen - aangezien dit roofdieren kan aantrekken.

Hier bij Nestera hebben we onze kippenhokken ontworpen met het welzijn van de kippen als uitgangspunt. Dat betekent dat we onze grondige kennis van de fysiologie gaan combineren met het gedrag én de ergonomie van kippen om ervoor te zorgen dat onze kippenhokken voldoen aan hun noden en behoeften.

Capaciteit van Nestera kippenhok

Maar dat is nog lang niet alles want daarnaast doen we ons uiterste best om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van wereldwijd onderzoek met betrekking tot het welzijn van kippen. Op die manier beschikken we over heel wat actuele informatie die ons van pas komt in de ontwikkeling en productie van onze kippenhokken. Dit onderzoek heeft ons eveneens aangetoond dat vooral het Verenigd Koninkrijk én Europa een bijzonder hoog niveau van dierenwelzijn, wetgeving én wetenschappelijk inzicht kennen.

Daarom gebruiken we 1 vierkante meter ruimte per kip, degelijke zitstokken van 20 à 21 cm én toegang tot 1 of meerdere legkasten.

Wij zijn ons ervan bewust dat dit misschien kleiner lijkt dan je gewend bent maar wij kunnen je verzekeren dat hier een bepaalde methodologie achter zit.
Kippen hebben hun kippenhok enkel en alleen nodig om te slapen en/ of eieren te leggen. Al hun andere activiteiten vinden steevast BUITEN het kippenhok plaats.
Strekken, flapperen, poetsen, pikken, krabben, foerageren, paren, rennen, springen, het nemen van stofbaden enz.; gebeurt allemaal spontaan buiten. Het zijn dieren die hoofdzakelijk buiten leven en maar een fractie van de dag beschutting nodig hebben. Bovendien kun je je toom kippen ook buiten het kippenhok veilig houden dankzij onze unieke kippenren.

Buitenruimte én verrijking zijn dus veel belangrijker dan de binnenruimte van het kippenhok. Wij bekijken het kippenhok daarom als een soort van slaapkamer in plaats van een huis.


Wil je investeren in je toom kippen, dan raden wij aan om iets meer geld uit te geven aan een - misschien - kleiner doch kwalitatief kippenhok in combinatie met een roofdierbestendige grote kippenren.
Als je echter van mening blijft dat je toch meer binnenruimte wilt in het kippenhok, dan is dat uiteraard je goed recht. We begrijpen natuurlijk ook dat onze kippenhokken niet voor iedereen de perfecte keuze kunnen zijn.
Kijk wat de professionals zeggen over onze kippenhokken.

Als je een groter kippenhok wilt maken, bedenk dan ook even of ze extra warmte nodig hebben zodra het vriest. Bedenk eveneens hoe je ze die extra warmte op een veilige manier kunt aanbieden. Kippen blijven warmer als ze gezellig samen tegen elkaar kunnen aankruipen in een klein kippenhok dan wanneer ze een groter hok hebben en hun energie moeten spenderen aan het verwarmen van de overtollige ruimte. 


Time to read: 3 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews