Hoe blijven kippen warm in de winter?

How Do chickens Stay Warm in Winter?

We zijn allemaal dol op onze gevederde vrienden, dus het is niet meer dan normaal dat we ons zorgen maken zodra het behoorlijk koud wordt. Gelukkig zijn kippen uitstekend aangepast om zelfs in de koudste temperaturen te gedijen.

We zijn allemaal dol op onze gevederde vrienden, dus het is niet meer dan normaal dat we ons zorgen maken zodra het behoorlijk koud wordt. Gelukkig zijn kippen uitstekend aangepast om zelfs in de koudste temperaturen te gedijen.

Kippen hebben verschillende soorten veren. De dons- en half donsveren creëren een luchtlaag naast de huid waardoor ze kunnen beschouwd worden als natuurlijke isolatoren die kippen warm houden. 

Deze ingesloten lucht werkt als een soort buffer die moet voorkomen dat de warmte aan het lichaam ontsnapt. Wist je overigens dat kippen van nature bijzonder veel warmte produceren? Als je ooit een groot aantal kippen per vrachtwagen hebt zien vervoeren, is het je waarschijnlijk wel al opgevallen dat de zijkanten van de vrachtwagen steevast open zijn. Als ze gesloten zouden zijn, zouden de dieren te snel oververhit raken. 

De structuur van de grotere contourveren vormt een soort van buitenschild tegen wind en regen én houdt de andere veren droog. Op die manier wordt de hoeveelheid wind die de huid bereikt, aanzienlijk verminderd waardoor de kip haar warmte behoudt. 

Kippen pluizen ook hun veren om meer isolatie te creëren en warmteverlies te beperken - net zoals onze armharen overeind gaan staan als we het koud hebben. 

Hoe schattig kippentruien ook zijn, ze zijn niet aan te raden voor volgeveerde kippen. Ze verhinderen dat kippen pluizen en kunnen er dus voor zorgen dat ze warmte verliezen in plaats van behouden. 

Kippen stoppen vaak hun gezicht en snavel onder hun vleugel en kruipen op hun poten om ze allebei warm te houden. Het ziet er ongelooflijk ongemakkelijk uit voor ons, maar wat weten wij ervan!?

Bovendien kruipen kippen ook bij elkaar op stok of in groep zodoende warmte te creëren. Deze gedeelde lichaamswarmte komt de hele groep ten goede en werkt het best als het kippenhok niet te groot is.

Kippen eten vaak meer bij koud weer om hun "interne ketels" aan te drijven. Veel kippen zijn ook beperkt tot hun kippenren vanwege de vogelgriep. Dus hoewel ze in deze tijd van het jaar vaak niet leggen, hebben ze toch baat bij wat extra lekkers. Geef ze 's middags wat calorierijk zaad om ze de hele nacht zoet te houden.

Zelfs bij koud weer drinken kippen nog een behoorlijke hoeveelheid vers water om gehydrateerd te blijven, dus zorg er altijd voor dat ze elke dag toegang hebben tot water dat niet bevroren is.

Nestera kippenhokken zijn gemaakt met het welzijn en geluk van de kippen voorop en zijn ontworpen om de kippen het hele jaar door comfortabel te houden. Bekijk hier ons assortiment kippenhokken uit gerecycleerd plastic.

 

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews