Hoe voorkomt u dat uw pluimveedrinkbakken bevriezen in de winter?

How to Prevent your Poultry Drinkers from Freezing in Winter
Wat is nu de truc om te voorkomen dat het water van je kippen bevriest zonder dat dit ten koste gaat van de voordelen van plastic drinkbakjes? Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je kippen zelfs op de koudste winterdagen toegang hebben tot vloeibaar water:

Hoewel het houden van kippen een unieke en bevredigende ervaring kan zijn, brengt het ook wel enkele uitdagingen met zich mee en dan vooral tijdens de koude wintermaanden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat de kippen dagelijks over vers, onbevroren water beschikken zodoende in hun gezondheid en welzijn te voorzien.

In dit artikel bespreken we een eenvoudige doch effectieve strategie om te voorkomen dat het drinkwater van de kippen bevriest en op die manier hun hydratatie in het gedrang komt, zelfs bij temperaturen onder nul.


De bevroren uitdaging:

Stel je voor dat je op een frisse ochtend naar het kippenhok stapt en ontdekt dat de plastic drinkbakken gevuld zijn met ijskoud water. Dit is niet alleen vervelend voor jou, maar kan tevens ook een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid van de kippen. Kippen hebben - net als alle andere levende wezens - water nodig om gehydrateerd te blijven, de lichaamstemperatuur te regelen én de spijsvertering te bevorderen.


Het voordeel van plastic:

Het gebruik van plastic drinkbakken biedt de mogelijkheid om supplementen en/ of geneesmiddelen aan het drinkwater toe te voegen.

In tegenstelling tot metalen drinkbakken - die het gebruik van toevoegingen als vitaminen, elektrolyten of appelciderazijn beperken - bieden plastic drinkbakken de flexibiliteit om de hydratatie - en dus ook de gezondheid en het welzijn - van de kippen te verbeteren

Er is echter wel een nadeel; plastic drinkbakken kunnen bevriezen en dus ook mogelijk splijten bij koude temperaturen.

De praktische oplossing:

Wat is nu de truc om te voorkomen dat het water van je kippen bevriest zonder dat dit ten koste gaat van de voordelen van plastic drinkbakjes? De oplossing ligt in een eenvoudige maar effectieve routine. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je kippen zelfs op de koudste winterdagen toegang hebben tot vloeibaar water:

  • 's Avonds: Maak er een gewoonte van om de drinkbakken te legen als je kippen ‘s avonds gaan slapen. Deze stap is cruciaal om te voorkomen dat het drinkwater in de bakken 's nachts bevriest.
  • 's Ochtends: Vul de drinkbak 's ochtends met warm water zodoende te voorkomen dat het drinkwater meteen bevriest én zorg ervoor dat de kippen de hele dag door toegang hebben tot vloeibaar water.
  • Controle 's middags: Neem de tijd om de toestand van de drinkbakken ook ‘s middags even te controleren. Indien je enige tekenen van bevriezing opmerkt, is het raadzaam het drinkwater opnieuw te vervangen door warm water zodoende de kippen gehydrateerd te kunnen houden.

Het belang van hydratatie:

Terwijl kippen 1 à 2 dagen zonder voedsel kunnen, kunnen ze niet lang zonder water. Water is essentieel voor hun algemene gezondheid en functioneren. Zo stimuleert het onder meer de spijsvertering en draagt het bij aan de opname van voedingsstoffen en een correcte temperatuurregeling. Een goede hydratatie ondersteunt tevens de eierproductie én de ontwikkeling van gezonde veren.

De winter kan een uitdagende tijd zijn voor kippenhouders, maar met een beetje extra zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat de kippen goed gehydrateerd en gezond blijven. 

Het volgen van een eenvoudige routine waarbij de drinkbakken ‘s avonds worden geleegd en ‘s morgens met warm water worden opgevuld, kan eventuele bevriezing voorkomen en er dus voor zorgen dat de dieren de hele dag van vers, schoon drinkwater kunnen genieten.

Vergeet niet dat een kleine inspanning van jouw kant een groot verschil kan maken in het welzijn van jouw gevederde vriendjes tijdens de koude wintermaanden.

 

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews