Wanneer moeten de kippen in het kippenhok?

What’s the best time to put chickens in the coop?

Ontdek waarom kippen 's nachts veilige huisvesting nodig hebben vanwege het risico op predatie. Leer meer over hun natuurlijke neiging tot roosting en hoe automatische deuropeners de veiligheid kunnen verbeteren. Zorg voor het welzijn van je kudde met tips over het beheersen van rode mijten bij pluimvee en het bieden van goede ventilatie in het kippenhok.



Kunnen kippen de hele nacht buiten blijven?

Je moet kippen 's nachts altijd veilig huisvesten, want ze lopen een reëel risico op predatie. Miljoenen jaren evolutie hebben kippen geleerd dat ze het niet goed doen bij nachtelijke roofdieren.

Voor alle Charles Darwin fans is dit volkomen logisch. In het verleden leefden de vogels die bij schemering gingen slapen - voordat nachtrovers tevoorschijn kwamen - lang genoeg om nakomelingen voort te brengen die dezelfde eigenschap erfden.
Op dezelfde manier werden kippen die besloten om 's nachts op de grond te blijven al snel een gemakkelijke prooi voor een hongerig roofdier, waardoor ze geen nakomelingen konden produceren die hetzelfde deden.


De verandering in lichtniveau zet kippen aan om een plek te zoeken waar ze zich veilig voelen om te slapen. Ze hebben een natuurlijke sensor in hun hersenen die de verandering herkent.

Als de kippen een kippenhok hebben waar ze aan gewend zijn; zullen ze vrijwel automatisch gaan slapen zodra het donker wordt wat betekent dat de eigenaar ze niet in het hok hoef te zetten.
Nieuwe kippen zullen hier waarschijnlijk de eerste dagen hulp bij nodig hebben totdat ze beseffen dat hun hok een veilige plek is. Hoewel de meeste nieuwe kippen de routine binnen enkele dagen wel door hebben, kan het voor andere kippen soms wel een weekje duren.

Interessant is dat kippen die witte eieren leggen eerder een boom zoeken om in te slapen als er geen kippenhok voorhanden is, terwijl bruine eierleggers eerder in een groep op de grond kruipen.
Witte eierleggers hebben, net als leghorns, sterke vleugels waardoor ze makkelijk in bomen kunnen vliegen. Bruine eierleggers zijn minder goed geproportioneerd om gemakkelijk te kunnen vliegen omdat ze zwaarder zijn, dus blijven ze meestal dichter bij de grond.

Hoewel kippen op het juiste moment het kippenhok in kunnen gaan, zijn ze pas veilig als de deur van het hok dicht is. Automatische deuropeners zijn in dat aspect een enorme hulp; niet alleen om je kippen 's nachts te beveiligen, maar ook om ze 's ochtends weer vrij te laten.

De meeste deuropeners kunnen op 3 manieren bediend worden: handmatig door op een knop te drukken; automatisch met een lux sensor of automatisch met behulp van een timer. We raden altijd het gebruik van de lux sensor aan, omdat deze zich op natuurlijke wijze aanpast aan de verschillende tijden van zonsopgang en zonsondergang gedurende het jaar. En raad eens? Onze automatische deuropeners bieden de 3 verschillende modi aan!

 

 

 

Dit biedt niet alleen een maximale bescherming voor je toom kippen, maar zorgt er eveneens voor dat ze optimaal toegang genieten tot natuurlijk daglicht. Hoe meer daglicht ze krijgen, hoe meer eieren ze zullen leggen en hoe gezonder ze zullen zijn. Zonlicht reageert niet alleen hun circadiane ritme, maar zorgt er ook voor dat ze meer calcium opnemen dankzij vitamine D wat positief is voor de botten-, veren- en eierschaalproductie.

Vergeet echter niet dat het altijd jouw verantwoordelijkheid blijft om ervoor te zorgen dat al je kippen 's nachts in het hok zitten en dat de deur veilig gesloten is.

Waarom zouden kippen buiten slapen?

Kippen die aan het eind van de dag tevreden het kippenhok in gingen, maar nu buiten willen slapen, kunnen last hebben van rode mijt. Rode mijten zijn nachtelijke exoparasieten die in het hok leven en zich 's nachts voeden met het bloed van de kippen. Ze veroorzaken ongemak, bloedarmoede en een verminderde eiproductie. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot de dood, door bloedverlies of ziekte-infectie.

De korte levenscyclus van deze exoparasiet betekent dat een paar exemplaren in slechts enkele weken duizenden kunnen worden. Ze zijn erg klein en kunnen verschillende kleuren hebben, gaande van grijs en rood tot bruin, afhankelijk van hun leeftijd en voedingspatroon.

De beste manier om de aanwezigheid van rode mijt te testen, is door een - met handwarm water gevulde - warmwaterkruik in de legnesten te plaatsen. Laat het 10 minuten staan en controleer vervolgens. Rode mijten worden aangetrokken door warme oppervlakken en kooldioxide in of op de adem van je toom. Als er mijten aanwezig zijn, zullen ze dus gemakkelijk te vinden zijn.

Als je rode mijten ontdekt hebt in het kippenhok, is het aangewezen om het hok te reinigen met heet zeepwater daar deze exoparasieten niet kunnen overleven in een omgeving boven 45°C.
Ze houden er vooral van om zich te verstoppen onder vilten daken; waar 2 stukken hout elkaar raken of in opgeblazen plastic constructies. Omdat we beseffen dat rode mijt een echte plaag is, hebben we onze kippenhokken ontworpen met het oog op een gemakkelijke bestrijding ervan

Maar rode mijt hoeft niet altijd dé reden te zijn waarom kippen besluiten om buiten te slapen. Soms slapen kippen buiten omdat de weersomstandigheden gunstig zijn en de temperatuur in het kippenhok te hoog blijft. Je kippen 'buiten' laten slapen is extreem gevaarlijk, omdat ze dan een grote kans lopen om opgejaagd te worden.

Zorg er altijd voor dat het kippenhok in de schaduw staat en draai de ventilatie helemaal open. Tijdens hete zomermaanden kan het aangewezen zijn om bevroren plastic flessen - voor ¾ gevuld met water -  in het kippenhok te plaatsen indien je merkt dat de temperatuur in het hok niet voldoende gezakt is. Deze fungeren als koellichaam en helpen de lucht af te koelen. Zodra het hok een geschikte temperatuur heeft bereikt, moet je de kippen misschien aanmoedigen om erin te gaan. Til ze naar binnen als dat nodig is.

Veel plezier met het houden van kippen!

Time to read: 4 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews