De voordelen van een automatische deuropener voor kippenhokken

The benefits of an Automatic Door for Chicken Coops
Ontdek de voordelen van automatische coopdeuren! Zeg vaarwel tegen handmatig openen en sluiten. Verbeter de veiligheid van je kudde en geniet van gemoedsrust met onze eenvoudig te installeren units. Meer informatie!

Automatische deuropeners bestaan al een tijdje en vormen een essentieel onderdeel van de uitrusting van de meeste kippenhouders. Ze zorgen ervoor dat je het kippenhok ‘s avonds/ ‘s ochtends niet langer handmatig hoeft te sluiten/ openen. Een unieke uitvinding als je het ons vraagt!
De betrouwbaarheid van deze apparaten redt het leven van duizenden - zo niet miljoenen - kippen per jaar.
Het apparaat is daarbij vooral handig voor pluimveehouders met een drukke agenda of voor degenen die hun kippen niet op bepaalde tijden kunnen verzorgen.

Automatische deuropeners op batterijen zijn daarbij eenvoudig te installeren op Nestera kippenhokken en andere merken. Wij - als Nestera - bieden een apparaat aan waarmee de deurtjes omhoog en omlaag gaan; andere fabrikanten kunnen deuropeners aanbieden waarbij het deurtje van links naar rechts beweegt.

Het is goed om er een gewoonte van te maken de batterijen twee keer per jaar te vervangen of telkens wanneer het lampje, dat melding maakt van een lege batterij, gaat branden.

Hoe werkt het?

De automatische deuropener kan op 3 manieren bediend worden: handmatig of automatisch met behulp van een timer of lux sensor. Het is daarbij mogelijk om met 1 enkele druk op de knop, de kippenhokken eender waar en wanneer te openen/ sluiten.

Het gebruik van de handmatige functie spreekt voor zich dus laten we daarom even wat dieper ingaan op de 2 automatische bedieningsmogelijkheden. Zo kun je het apparaat zodanig instellen dat de deur van het kippenhok op vooraf ingestelde tijdstippen open/ dicht gaat zoals bijvoorbeeld elke ochtend om 7 uur en elke avond om 19u.

De automatische instelling waarbij gebruikgemaakt wordt van een lux-instelling is net iets ingewikkelder. Hoewel “lux” “licht” betekent, zou het ook voor “luxe” kunnen staan want het is de meest handige instelling van de 3 en degene die we bij voorkeur ook aanraden.
Kippen zijn uitgerust met natuurlijke kleine lichtsensoren in hun kop. Dat betekent dat ze in staat zijn om te weten wanneer de dag ten einde loopt en het donker wordt. In de loop der jaren hebben kippen geleerd om nachtelijke roofdieren te vermijden en beschutting te zoeken in de schemering zodoende veilig te blijven.

Naar bed gaan

Moderne kippenrassen leven graag in kippenhokken, terwijl wilde kippen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika liever in bomen slapen.
Maar ondanks deze verschillen, gaan kippen eender waar ter wereld elke dag met ongeveer hetzelfde lichtniveau naar bed. Hoe verder je daarbij van de evenaar woont, hoe groter het verschil in schemertijd tussen de ene maand en de andere.

In het VK bijvoorbeeld kan de schemering putje winter tussen 15.00 en 16.00 vallen en midden in de zomer tussen 21.00 en 22.00 uur. Als je automatische deuropener gebruik maakt van de timerfunctie, zul je deze dus regelmatig moeten bijstellen.

Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de kippen ‘s nachts veilig in het kippenhok zitten; ongeacht of je een automatische deuropener hebt of niet. Vergeet niet om de kippen te controleren voor het slapengaan en jezelf ervan te verzekeren dat alle deurtjes goed gesloten zijn. Veiligheid boven alles!

Onze deuropeners zijn veel beter af te stellen in vergelijking met sommige andere apparaten. Als je kippen hebt die veel later op de dag willen gaan slapen of je hebt kippen die graag vroeg opstaan; dan is de lux-instelling een welgekomen modus.
Maar dat niet alleen, want je kunt de deuropener ook zodanig instellen dat het deurtje van het kippenhok om 7u ‘s ochtends automatisch geopend wordt en bij het vallen van de avond weer automatisch dichtgaat. Kortom, met deze optie kun je het beste van 2 werelden combineren.

Vergeet niet dat automatische deuren je toom kippen niet alleen beschermen tegen grote roofdieren zoals vossen, dassen, coyotes en wasberen maar tevens ook de toegang blokkeren voor kleiner ongedierte zoals muizen en ratten.

Maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Daarnaast dragen ze ook bij aan een bepaalde routine. Doordat deze deuren automatisch en op vooraf ingestelde tijdstippen open en dicht gaan, zorgen ze voor een vaste routine voor de kippen, wat goed is voor hun gezondheid en welzijn. Een maximale blootstelling aan daglicht en duisternis kan helpen om hun natuurlijke gedrag en legcyclus te reguleren.

Ze verbeteren daarbij eveneens het welzijn van de dieren doordat de kippen 's ochtends eerder naar buiten kunnen en 's avonds later kunnen worden opgesloten; zonder dat de eigenaar aanwezig hoeft te zijn. Deze langere scharreltijd kan gunstig zijn voor de kippen omdat ze meer beweging genieten waardoor de kans om elkaar te pikken vermindert.

Sommige kippenhouders laten de deur van het kippenhok 's nachts openstaan en vertrouwen erop dat de omheining hun kippen veilig houdt. Deze strategie is vrij riskant en zorgt er niet alleen voor dat je kippen de hele nacht worden blootgesteld aan allerlei weersinvloeden, maar kan daarnaast ook zorgen voor heel wat stress.
Automatische deuren zorgen net voor gemoedsrust, een optimaal gebruiksgemak en een beter beheer van de toom kippen, wat op zijn beurt resulteert in een betere productiviteit en een hoger welzijn van de dieren.

Hoewel automatische deuropeners ook voor eenden kunnen worden gebruikt, zijn eenden niet zo goed in zelf naar bed gaan. Toch kunnen de units voor allerhande pluimvee worden gehanteerd en vormt dit ook een echte meerwaarde!

 


 

Automatische deuren kunnen bijdragen in de zorg voor je kippen. Ze verbeteren het welzijn en de veiligheid, waardoor ze een waardevol hulpmiddel zijn voor kippenhouders.
Als je vrienden of buren nodig hebt om voor je kippen te zorgen terwijl jij op vakantie bent, hoeven ze maar één keer per dag langs te komen. Hoewel ervaren kippenhouders zullen beamen dat het goed besteed geld is, lijken nieuwe kippenhouders de aankoop van een dergelijke unit vaak uit te stellen.

Time to read: 4 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews