Zijn kippen gelukkiger met of zonder haan?

Are chickens happier with or without a rooster
Benieuwd of je floofs gelukkiger zijn met of zonder haan? Ontdek de fascinerende dynamiek van je koppel en de voor- en nadelen van het hebben van een haan.

Ken de terminologie

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de terminologie. Een volwassen mannelijk kuiken wordt zowel in de VS alsook in de UK én de EU omschreven als een “haan” en vertoont uiteraard heel wat uiterlijke en karakteristieke verschillen met de kip.

Vruchtbare eieren en kuikens

Een toom kippen heeft geen haan nodig om eieren te kunnen leggen. Als je vruchtbare eieren wilt om uit te broeden, dan heb je uiteraard wel een haan nodig. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zul je NIET met honderden rondrennende kuikens eindigen!

Vruchtbare eieren bevinden zich in een soort stase tot de omstandigheden goed zijn voor hun ontwikkeling. Als je de eieren regelmatig verzamelt en in een koele ruimte bewaart, zullen ze bijgevolg niet uitkomen.


Het is overigens volkomen veilig om bevruchte eieren te eten. Deze smaken hetzelfde en zien er hetzelfde uit als onbevruchte eieren.

Paringsrituelen

Een haan is het vruchtbaarst tijdens zijn eerste 3 levensjaren. Tijdens de lente en de zomer worden de testikels op natuurlijke wijze groter waardoor ze vaker met de kippen gaan paren.

Tijdens het paren kunnen kippen veren op hun rug en/ of nek verliezen door klauwbeschadiging en snavelschade. Deze schade wordt veroorzaakt door de mannetjes die zich vastklampen aan de kippen. Eventuele “favoriete” hennen kunnen hierdoor veel meer aandacht en dus ook bijkomende schade krijgen.

Je kunt dit verminderen door de zogenaamde “kippenzadels” te gebruiken; kleine lapjes stof met een elastiek aan beide kanten die onder de vleugels van de kip door lussen en voorkomen dat de veren en/ of de huid beschadigd wordt.

 

 

Probeer zoveel mogelijk kippen te hebben zodat de haan zijn aandacht zo goed mogelijk kan verdelen. Houd er rekening mee dat slechts 1 mannetje per toom kippen wordt aangeraden.2

Voordelen van een haan in een toom kippen

Hanen zijn ongelooflijk mooie vogels en zijn over het algemeen veel knapper dan hun vrouwelijke soortgenoten. Ze zorgen voor harmonie binnen een toom kippen door de pikorde aan te geven.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Verder zijn ze erg beschermend over “hun meisjes” en zullen ze de kippen waarschuwen indien er roofdieren in de buurt zijn. Ze zorgen er tevens voor dat de kippen ‘s nachts veilig naar binnen gaan en bewaken de deur van het kippenhok tot die dicht is.
Voor extra comfort en veiligheid kun je natuurlijk altijd opteren voor onze automatische deuropener.

Daarnaast gaat de haan vaak op zoek naar lekkernijen voor zijn harem die hij met de kippen deelt door herhaaldelijk lekkere hapjes op te rapen en te laten vallen. De term die wordt gebruikt om dit gedrag te beschrijven is “tid-bitting”. Het toont aan dat de haan kan beschouwd worden als een grote en belangrijke kostwinner binnen de toom.

Nadelen van een haan in een toom kippen

Hoewel de aanwezigheid van een haan binnen een toom heel wat voordelen met zich meebrengt, is het belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de mogelijke nadelen. Zo kunnen zijn misplaatste agressie alsook onophoudelijke kraaien best wel als nadelen beschouwd worden.

Kraaien: Terwijl sommige mensen houden van het typische geluid van kraaien, zullen anderen er een bloedhekel aan hebben en al zeker in de vroege ochtend.

 

Agressie: Het moet gezegd dat de agressie erger is tijdens de lente en de zomerperiode omdat het testosterongehalte dan een pak hoger ligt en ze moeten kunnen concurreren met andere mannetjes. Om die eenvoudige reden kunnen hanen zelfs mensen als een bedreiging gaan zien vanwege hun grote omvang en dominantie. (Ook al zijn mensen helemaal niet van plan om met de hennen te paren.)

Sommige kippenrassen zoals Cochins, Brahma’s en Orpingtons zijn heel zachtaardig terwijl bepaalde krielrassen dan weer bijzonder agressief kunnen zijn. Dat is niet zo verwonderlijk en makkelijk te verklaren gezien hun kleine gestalte in vergelijking met de meeste roofdieren.

Kortom, een toom kippen weet zich perfect te redden met of zonder mannetje. Als je een geschikte haan gevonden hebt, dan wegen de nadelen waarschijnlijk niet op tegen de vele voordelen.

Tot slot; als kippenhouders - om wat voor reden dan ook - geen haan kunnen houden, dan zullen de kippen zich eveneens perfect weten te redden. Houd er wel rekening mee dat in dat geval de beveiliging optimaal is.


Onze kippenren biedt een uitstekende bescherming zodat de kippen hun dag vroeg kunnen beginnen en zonder zorgen naar buiten kunnen. Het biedt tevens een veilige ruimte voor nieuwe kippen om te wennen aan hun kippenhok en de omgeving.
Zorg ervoor dat je kippen het grootste gedeelte van de dag toegang hebben tot extra ruimte; voldoende groot zodat ze zich natuurlijk kunnen gedragen én veilig blijven voor roofdieren.

Time to read: 3 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews