Nieuwe kippen introduceren in een bestaande toom

How to Introduce New Hens to Your Flock
Volg deze stappen om het toevoegen van nieuwe kippen aan je bestaande koppel soepel te laten verlopen.

Het introduceren van nieuwe kippen in een bestaande toom kan intimiderend zijn en dit zowel voor de gevederde bewoners als voor de kippenhouders. Aangezien de stress in sommige gevallen hoog kan oplopen en er zelfs ruzies kunnen ontstaan, komen de volgende tips & tricks handig van pas.

Zorg voor een (figuurlijk) duwtje in de rug:

Overweeg om voor of tijdens de introductiefase een scheutje knoflook of multivitaminen aan het drinkwater toe te voegen. Dit kleine duwtje in de rug kan de stress voor zowel nieuwe als reeds aanwezige kippen aanzienlijk verlichten.

Eten en drinken scheiden:

Om territoriale geschillen over voedsel en water te voorkomen, zorg je voor extra drink- en voederbakken. Zelfs een eenvoudige schaal kan dienen als alternatieve voedselbron. Op die manier kun je vermijden dat de nieuwe kippen geen/ beperkte toegang hebben tot het voedsel/ drinken of zelfs weggepest worden.

Zorg voor afleiding:

Zorg voor wat afleiding in het kippenhok en opteer voor (extra) pikblokken of hang wat sla en groen op waar de dieren aan kunnen knabbelen. Op die manier kun je vermijden dat de reeds aanwezige kippen zich gaan fixeren op hun nieuwe gevederde vriendjes. 

Bekijk deze video over hoe je je kippen kunt vermaken.

Timing is alles:

Overweeg om de nieuwe kippen bij schemering - en zodra de reeds aanwezige kippen zijn gaan slapen - zelf in het kippenhok te zetten. Deze timing geeft alle kippen de kans om vreedzaam samen te slapen waardoor de kans op directe confrontaties afneemt.

Vrijheid in de vroege ochtend:

Zorg ervoor dat de kippen de volgende ochtend vroeg naar buiten worden gelaten. Buiten hebben ze voldoende ruimte om te socialiseren en elkaar beter te leren kennen. Bovendien kunnen ze zich ook makkelijk afzonderen indien het hen even te veel wordt.

Heb je echter geen zin om bij het ochtendgloren samen met de kippen op te staan? Kies dan vandaag nog voor onze automatische deuropener.

Nestera automatische deuropener voor kippenhok

 

Geduld is de sleutel:

Onthoud dat kennismaken tijd kan kosten, dus wees geduldig. Het is normaal dat kippen een nieuwe pikorde zullen instellen, wat aanvankelijk kan leiden tot meningsverschillen.

Houd rekening met de dynamiek:

Houd eveneens rekening met het ras én het aantal kippen dat je wilt toevoegen aan een bestaande toom. Verschillende rassen en groottes kunnen de dynamiek tussen de dieren onderling aanzienlijk beïnvloeden. Het is daarom aan te raden om niet slechts 1 kip aan een reeds aanwezige toom kippen toe te voegen om de eenvoudige reden dat dit dier zal weggepest worden. Het is beter om 2 of meer kippen te introduceren zodoende een soepele overgang en sociale integratie te bevorderen.

Kortom, het introduceren van nieuwe kippen in een reeds aanwezige toom hoeft geen stressvolle ervaring te zijn. Door deze stappen te volgen én geduldig te zijn, kun je bijdragen aan een gastvrije en bloeiende interactie tussen de kippen onderling. Onthoud eveneens dat elk teken van gepik of gekibbel een stap is in de richting van een evenwichtige hiërarchie tussen de dieren onderling.

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews