Nieuwe kippen het hok uit krijgen

Getting new chickens to leave the coop
Ontdek waarom je kippen aarzelen om het hok te verlaten en wat je kunt doen om ze te helpen zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving!

Waarom verlaten mijn kippen het kippenhok niet?

Hoewel dit misschien een vreemde vraag lijkt, komt ze verrassend vaak voor en al zeker in huishoudens waar voor het eerst kippen geadopteerd of aangekocht worden.


Als je voor het eerst kippen krijgt of nieuwe kippen aan een bestaande toom toevoegt, kunnen de dieren zich in het begin enorm overweldigd voelen. Je gaat ervan uit dat je ze een veilige én aangename omgeving hebt aangeboden; maar dat is - tenminste in eerste instantie - niet zo.

Probeer je de situatie even voor te stellen vanuit het standpunt van de kip; ze zitten in een onbekend kippenhok, in een vreemde omgeving, met mensen die ze nog nooit hebben ontmoet én andere kippen die mogelijks vijandig kunnen reageren. Alles wat ze zien, horen én voelen is plots anders. Geen wonder dat de dieren in hun kippenhok willen blijven!

Stel je vervolgens voor dat deze nieuwe kippen hun hele leven in een schuur hebben doorgebracht; misschien wel omringd door duizenden andere kippen wat een zekere vorm van veiligheid bood. Dat betekent dat het buitenleven er heel licht en onwerkelijk zal uitzien in vergelijking met wat ze gewend zijn.
Het kan regenen, sneeuwen of waaien in de tuin; allemaal situaties die deze dieren nog nooit hebben meegemaakt en waardoor ze zich verward en bang voelen.

Houd daarbij rekening met het feit dat alle vormen van pluimvee prooidieren zijn. Dat betekent dus dat andere dieren op hen jagen en/ of hen doden voor voedsel.
Maar zodra de kippen eenmaal gewend zijn aan het buitenleven, zullen ze zo veel mogelijk buiten willen zijn.


Wat kan ik doen om mijn kippen uit het hok te lokken?

We willen allemaal dat onze kippen naar buiten komen om te eten, te drinken en op onderzoek uit te gaan. Hoewel ze in het begin misschien nerveus zullen zijn, zijn er toch heel wat dingen die je kunt doen zodat ze zich iets veiliger en meer op hun gemak voelen.
Zo raden we aan om blaffende honden, luidruchtige kinderen en/ of nieuwsgierige katten de eerste dagen geen of beperkte toegang te geven tot de kippen.

Boerderij-medewerkers bijvoorbeeld moeten altijd stil zijn in de stallen en proberen om plotselinge bewegingen te vermijden; ook al zijn de dieren gewend aan mensen. Dat kunnen we natuurlijk niet verwachten van kinderen. De meeste kinderen zijn namelijk het tegenovergestelde; ze zitten vol energie en rennen, huppelen en/ of schreeuwen erop los. In dergelijke situaties is het misschien een goed idee om iedereen thuis te informeren dat de kippen wat tijd nodig hebben om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen.



Maar niet alleen rondrennende kinderen kunnen een uitdaging vormen; zo ook honden.
Kippen zijn prooidieren en dat beseffen ze heel goed waardoor de aanwezigheid van een hond best wel angstaanjagend kan zijn. Honden op hun beurt vinden het dan weer heerlijk om nieuwe dingen in de tuin te ontdekken en zullen gretig willen rondsnuffelen in het hok en de kippenren. Het is daarom belangrijk om een stappenplan te volgen waarbij je je hond kennis laat maken met de kippen en omgekeerd.
Toch raden we aan om altijd een oogje in het zeil te houden. Honden zijn nu eenmaal natuurlijke roofdieren en zelfs de meest rustige hond kan zijn prooidrift plots aangewakkerd zien door een kip die met haar vleugels wappert.

Daarnaast lijken veel mensen zich ook zorgen te maken over de combinatie kippen met katten; echter is er hier minder paniek geboden dan met honden. Als de kippen een goede grootte hebben én de kat gedomesticeerd is, is het veel waarschijnlijker dat de kippen zich tegen de kat zullen verzetten dan andersom. Als de kat wild is, moet je dezelfde voorzichtigheid in acht nemen als bij verwilderde dieren van vergelijkbare grootte.

Kortom, hoe stiller en rustiger je hun buitenruimte kunt maken, hoe beter. Dat is natuurlijk ook maar tijdelijk, totdat ze vertrouwen krijgen en de voordelen inzien van het leven buiten het kippenhok.
Je kunt eventueel tijdelijk een laken, deken of zeil ophangen zodat de kippenren net iets veiliger aanvoelt voor de nieuwe kippen. Ben je echter van plan om je toom kippen volledig vrij te laten rondlopen, dan kun je misschien overwegen om een kleine tijdelijke ren te creëren om de eerste dagen te overbruggen en de overgang soepel te laten verlopen. Voorkomen dat andere huisdieren in de kippenren kunnen kijken, kan hen echt helpen om hun draai te vinden.

Wanneer je al andere kippen hebt, is het handig om de nieuwe kippen de eerste dagen apart te houden zodat ze rustig aan de omgeving kunnen wennen. De reeds aanwezige kippen kunnen zich vrij agressief gedragen tegenover nieuwkomers terwijl ze de pikorde bepalen. Ze zullen zich vaak laten gelden door de nieuwe kippen de toegang tot voedsel en water te ontzeggen met als gevolg dat de nieuwe leden verzwakken en vatbaar worden voor ziektes.

Algemeen wordt aangeraden om nieuwe kippen - indien mogelijk - 14 dagen apart te houden. Niet alleen om hen de mogelijkheid te geven rustig te wennen, maar ook om ervoor te zorgen dat - eventuele parasieten of ziektes - makkelijker kunnen gecontroleerd worden. Onze kippenren is daar perfect voor gemaakt!


Als je merkt dat de kippen ‘s middags nog steeds aarzelen om het kippenhok te verlaten, til ze dan voorzichtig op en zet ze bij het voedsel en water. Doe nooit voer of water in het kippenhok want dan wordt het hok niet alleen vies, maar kan het ook ongedierte aantrekken.

Kortom, overweldigende kippen kunnen een beetje op overweldigende tieners lijken. Als je ze in hun kamer voert, kunnen ze besluiten om nooit meer naar buiten te komen en we weten dat beide groepen echt baat zouden hebben bij een beetje frisse lucht en het spreiden van hun vleugels!

Time to read: 4 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews