Uitleg Over de Verschillende Soorten Kippenvoer

Explaining The Different Types of Feed For Your Chickens
Leer meer over de soorten voer die kippen op verschillende leeftijden eten, van kuikenbrok tot pellets of brij, tot grit.

Wil je bijdragen aan het welzijn van je kippen, dan is het belangrijk om het juiste kippenvoer te selecteren. Net als mensen hebben ook kippen verschillende voedingsbehoeften naarmate ze groeien en volwassen worden.
In dit artikel gaan we dan ook wat dieper in op de verschillende soorten kippenvoer in verhouding tot hun leeftijd.

1. Kuikenkruimels: Een bloeiende start

Kuikentjes kunnen hun voedingstraject het best starten met kuikenkruimels; een soort van kuikenbrok die voldoet aan de unieke voedingsbehoeften van kuikens. Het is niet alleen fijngemalen en makkelijk om te eten, maar levert daarnaast ook alle essentiële voedingsstoffen en eiwitten die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling.

2. Pellets of brij: Kweek- of leghennenvoer

Naarmate de kuikens groter worden, zullen ze geleidelijk aan overgaan naar pellets of brij (mash). De keuze tussen de beide soorten kippenvoer is vooral afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en de beschikbaarheid. Beide soorten voer zijn bedoeld om de nodige voedingsstoffen en eiwitten te leveren aan opgroeiende kippen. Wij bieden jou hieronder even een inkijk:

A. Growers’ Mash of pellets:

Dit kippenvoer wordt meestal aangeboden tijdens de leeftijd van 6 tot 16 weken en draagt bij aan de groei en ontwikkeling tijdens de overgang van kuiken naar jonge hen. Een correcte balans van eiwitten en de nodige voedingsstoffen in combinatie met een beperkte hoeveelheid calcium.

B. Legbrij of pellets:

Zodra je kippen de leeftijd van 16 weken hebben bereikt, is het tijd om over te schakelen op leghennenbrij of pellets.Dit voer is speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van legkippen en biedt een hoger calciumgehalte om de vorming van de eierschaal te ondersteunen. Het toegevoegde calcium is cruciaal voor een sterke en gezonde eierproductie.

Pellets of mash voor kippen

3. Grit voor calcium en spijsvertering

Naast hun gewone voer moeten kippen ook toegang hebben tot grit. In een vorig artikel hebben we uitgelegd hoe je zelf grit kunt maken om eieren van topkwaliteit te krijgen.


Kippen hebben geen tanden, dus hebben ze grit in hun maag nodig om hun voedsel effectief af te breken en te verteren. Grit is tevens ook een bron van calcium, wat essentieel is voor de vorming van de eierschaal. Als je kippen toegang hebben tot grit, kunnen ze hun voedsel goed verwerken en blijven ze gezond.

4. Occasionele traktaties: Gemengde granen en zaden

Kippen hebben een combinatie van voedsel en grit nodig, maar het is ook ok om ze soms wat lekkers te geven. Gemengde granen en zaden kunnen een lekker tussendoortje zijn, maar ze leveren niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Houd er daarom rekening mee dat je deze snack met mate aanbiedt en sta niet toe dat het hun primaire voedselbron vervangt. Deze traktaties kunnen een leuke manier zijn om met je kippen om te gaan en ze wat extra plezier te geven.

Gemengde granen en zaden voor kippen

Kortom, het is belangrijk om voldoende inzicht te krijgen in de verschillende soorten kippenvoer zodoende gezonde en productieve kippen te krijgen. Door het juiste voer aan te bieden in verhouding tot hun leeftijd, zorg je ervoor dat ze op elk moment de correcte hoeveelheid voedingsstoffen en eiwitten binnen hebben. Daarnaast kun je hun dieet aanvullen met grit en gemengde zaden en granen als traktatie.

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews