Bij Nestera weten we het een en ander over vogelkastjes! Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van broedvogels en hebben nauwe banden met organisaties als de RSPB, de BTO en natuurbeschermingsgroepen in het VK en Europa, zoals de LPO in Frankrijk en de LRBPO in België.
Vraag jij je af wat de beste plek is om het nestkastje te installeren, dan ben je bij ons aan het goede adres. Lees alvast verder en ontdek wat je wel en niet moet doen en hoe de plaatsing van het nestkastje in verhouding staat tot de verschillende vogelsoorten.
Als je jezelf afvraagt wat de beste plaats is voor je nestkast, lees alvast even verder. Wij bespreken de do's en don'ts inzake het plaatsen van een nestkastje én waar verschillende vogelsoorten hun nestkast graag hebben.
Als er overdag geen gebouwen of bomen zijn die voor schaduw kunnen zorgen, is het aangewezen om het nestkastje richting het noorden of oosten te installeren. Op die manier kun je direct zonlicht alsook natte wind vermijden én geniet je optimaal licht voor de camera van de nestkast.
Met betrekking tot de hoogte waarop het nestkastje moet worden geïnstalleerd, is het belangrijk om rekening te houden met het type vogel dat je wilt aantrekken:
- Nestkastjes voor mezen, mussen of spreeuwen worden bij voorkeur op 2 - 3 meter van de grond in een boom of aan een muur geïnstalleerd.
- Nestkastjes met een open voorkant die bedoeld zijn voor roodborstjes en winterkoninkjes worden beneden 2m van de grond geplaatst. (Indien mogelijk goed verborgen in de aanwezige vegetatie.)
- Bonte vliegenvangers geven dan weer de voorkeur aan een nestkastje dat minstens 2 - 3 meter boven de grond hangt, goed beschut door gebladerte maar met een duidelijke ingang.
- Huismussen en spreeuwen nestelen graag in nestkastjes die hoog boven de grond én onder de dakrand van gebouwen worden geïnstalleerd. Omdat deze dieren bovendien in losse kolonies nestelen, kunnen er meerdere nestkastjes aan dezelfde kant van het gebouw worden geplaatst. Probeer - indien mogelijk - gebieden waarin de huiszwaluw actief is, te vermijden.
Wanneer meerdere nestkastjes dicht op elkaar geplaatst staan, dan kan het gebeuren dat ze bezet worden door dezelfde vogelsoort als ze aan de rand van aangrenzende territoria staan én indien er een overvloed aan voedsel in de buurt te vinden is. Dit gebeurt echter vaker op het platteland dan in tuinen waar je normaal maar 1 broedpaar van 1 soort verwacht.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel en zo ook in dit geval. We denken hierbij aan huiszwaluwen, boommussen en huismussen die beschouwd worden als koloniale nestvogels. Plaats je meer dan 1 nestkastje dan kun je meestal meerdere vogelsoorten verwachten.
Hoe kun je het nestkastje ophangen?
Wanneer je het nestkastje aan een boom bevestigt, is het aangewezen om geen spijkers te gebruiken aangezien die de boom kunnen beschadigen. Kies bij voorkeur voor nylon bouten, kabelbinders of een stevige draad - omgeven door een rubberen slang of een stuk autoband ter bescherming van de boom - als volwaardig alternatief. Houd er tevens rekening mee dat bomen zowel in omvang als in hoogte groeien, dus het is belangrijk om de bevestiging regelmatig te controleren.
Tot slot willen we jou aanraden om het nestkastje bij installatie iets naar voren te kantelen. Op die manier kun je vermijden dat slagregen via het invlieggat naar binnen komt.
Wanneer installeer je het nestkastje best?
Hoewel de meeste vogelsoorten reeds in de herfst- én winter naar nestplaatsen zoeken, starten de mezen hun zoektocht pas in februari en begin maart. De volgende lente gebruiken de meeste vogels vaak dezelfde plek om te nestelen.
Hoe maak ik het nestkastje schoon?
Het is belangrijk om het nestkastje regelmatig schoon te maken zodoende te vermijden dat pas uitgekomen of jonge vogels in de toekomst worden besmet.
Het is daarom aangewezen om oude - niet meer gebruikte nesten - vanaf augustus uit de nestkastjes te verwijderen (of pas als je 100% zeker bent dat de vogels het nest niet langer gebruiken).
Verwijder de camera uit het nestkastje alvorens het nestmateriaal te verwijderen en maak het nestkastje vervolgens schoon met kokend water zodoende eventuele parasieten/ vlooien te doden.
Zorg ervoor dat het nestkastje goed is uitgedroogd alvorens de camera opnieuw te installeren. Gebruik nooit insecticiden noch vlooienpoeder!
Onze nestkasten met wifi camera kunnen vrij snel worden geïnstalleerd en makkelijk worden ingesteld zodat je 24/7 kunt genieten van HD-beelden eender waar en wanneer ter wereld.
2 reacties
Comment peut-on avoir le wifi dans le jardin?
Quelle est la disponibilité pour obtenir un nichoir? Merci
Faut-il que la caméra du nichoir soit couverte par le wifi ou marche t elle avec la 4G? Merci de votre réponse