Welke vogels komen dit seizoen je nestkast bezoeken?

These are the birds that will visit your bird box this season
Het installeren van een nestkastje in je tuin is een geweldige manier om vogels aan te trekken. Het soort vogels dat gebruik maakt van je nestkastje hangt echter af van je locatie en het type nestkastje dat je hebt geïnstalleerd.

Als je meer vogels wenst aan te trekken alsook lokale populaties wenst te ondersteunen, dan is de installatie van een nestkastje in de tuin een ideale manier om hier aan bij te dragen. Het type vogels dat de nestkast aantrekt, is afhankelijk van de locatie én het type nestkastje dat je geïnstalleerd hebt.

In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben we vastgesteld dat vooral pimpelmezen, koolmezen, huismussen en roodborstjes hun toevlucht lijken te zoeken tot nestkastjes. Hier bij Nestera maken we echter al 20 jaar nestkastjes en hebben we onze producten zodanig geperfectioneerd zodat ze geschikt zijn voor een grote verscheidenheid aan tuinvogels.


Kenmerken van het nestkastje

Onze nestkastjes zijn vervaardigd uit verantwoord gewonnen Western Red Cederhout en worden gekenmerkt door een verwijderbaar voorpaneel dat is voorzien van een 34 mm voorgeboord gat. Ze bevatten eveneens 3 metalen platen om het invlieggat te beschermen en te voorkomen dat roofdieren, zoals spechten, het nestkastje binnenkomen. Aan de hand van de meegeleverde metalen platen, kun je overigens ook bepalen welke vogelsoorten je wilt aantrekken.
Maar dat is nog lang niet alles want verder zijn onze nestkasten uitgerust met wifi camera’s waarmee je de nestelende vogels in HD van dichtbij kunt bekijken op je smartphone of tablet.


Locatie, locatie, locatie!

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte locatie om het nestkastje te installeren, is het aangewezen om rekening te houden met de voorkeur van de vogelsoort die je wenst aan te trekken. De meeste vogels geven de voorkeur aan een rustige en veilige locatie; ver weg uit de buurt van menselijke verstoring zoals lawaai of verkeer. Als het nestkastje daarnaast dan ook nog eens op een bepaalde hoogte kan worden geïnstalleerd, dan is het helemaal optimaal.

Mezen

Pimpelmezen lijken de voorkeur te geven aan open bossen, parken en tuinen. Indien je dus voornamelijk pimpelmezen wenst aan te trekken, is het aangewezen om je nestkastje in een open gebied met veel vegetatie op een boom, muur of hek te installeren en dit zo’n 2 à 4 meter boven de grond. Hoewel koolmezen een pak kleiner zijn dan de voornoemde pimpelmezen, lijken zij voor een vergelijkbare nestomgeving te kiezen.

Mussen

Huismussen daarentegen nestelen het liefst in kolonies en houden van open habitats met veel dekking. Bevestig het nestkastje daarom bij voorkeur op 1 à 3 meter boven de grond aan muren onder de dakrand van gebouwen en in de buurt van tuinen of gebieden met veel vegetatie. Wil je voornamelijk mussen naar het nestkastje lokken, gebruik dan het invlieggat van 32 of 34 mm.

Roodborstjes

Bevestig het nestkastje aan een muur, boom of in een struik op 1-2 meter van de grond én op een rustige, afgelegen plek indien je roodborstjes wenst te lokken. Ons unieke design houdt hier rekening mee dankzij het verwijderbare voorpaneel dat tegemoet komt aan de voorkeur van roodborstjes.

Oost west, thuis best

Om vogels naar het nestkastje te lokken, raden wij aan om te voorzien in voedsel en water aan de hand van een voederbakje en vogelbadje die in de buurt van het nestkastje worden geplaatst.
Daarnaast hebben veel vogelsoorten de neiging om het nestkastje te bekleden met nestmateriaal. Door takjes, gras en/ of veren in de buurt van het nestkastje te laten liggen; kun je op die manier ook nestelende vogels aantrekken. Toch is het vooral belangrijk om geduldig te zijn en de vogels de tijd te geven om de omgeving en het nestkastje te ontdekken.
Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews