Zelf eieren uitbroeden - een beginnersgids

Incubating your own eggs – a beginners guide
Je eigen kippen uitbroeden is leuk en de moeite waard! Leer hoe je je kansen op succes kunt vergroten met deze deskundige tips over het vinden van eieren, het testen van de vruchtbaarheid en incubatiemethoden. Lees meer!

Er zijn 101 verschillende manieren om kippen voor je tuin te kopen, maar geen enkele is zo leuk als je eigen kippen uitbroeden. Sommige nieuwelingen besluiten het te proberen, maar vaker is het een keuze van de meer ervaren kippenhouders.

De kans is namelijk vrij groot dat je evenveel mannelijke als vrouwelijke kuikens uitbroedt en het is belangrijk om hier op voorhand een strategie voor uit te dokteren. Het langdurig houden van meerdere hanen is een hele uitdaging, dierenopvangcentra zitten helemaal vol en ze ergens dumpen is hoogst onethisch.


Maar als je de kosten laag wilt houden en je favoriete ras wilt uitbroeden, kan dit de perfecte optie voor je zijn. Hier volgen wat tips om je kans op succes te vergroten.

Broedende hen of broedmachine?

Veel hennen van zuivere rassen worden van nature broeds als de dagen langer worden en het weer warmer wordt. Een broedse hen is de goedkoopste manier om eieren uit te broeden, maar je moet wel de juiste vogel op het juiste moment hebben.
Soms zijn ze halverwege hun broedperiode en verliezen ze hun interesse, wat een regelrechte ramp zou zijn.
Broedmachines zijn over het algemeen betrouwbaarder en je krijgt waar voor je geld.

Brinsea is het voorkeursmerk in het Verenigd Koninkrijk; hoogtechnologische broedmachines waarbij de eieren automatisch worden gedraaid. Zijn meerprijs meer dan waard als je het ons vraagt.

Bron eieren

Als je nog geen groep hebt van meerdere broedse hennen en een haan, zul je elders eieren moeten kopen.
Hoewel veel kwekers broedeieren van hun kweekgroepen via internet verkopen, is het aangewezen om de broedeieren persoonlijk op te halen - indien mogelijk - en de kippen en haan ter plaatse te bekijken.
Het transport via de post of met een koerier kan namelijk heel wat nadelige gevolgen hebben voor vruchtbare eieren.

Vruchtbaarheidstest

Je kunt controleren of een ei vruchtbaar is zonder het uit te broeden! Breek het ei open op een schoon bord en controleer de dooier die voorzien is van een witte vlek; de zogenaamde “blastodisc”. Als het een solide vlekvorm is, is het ei onvruchtbaar. Als de blastodisc eruit ziet als een ring met een stip in het midden, is het vruchtbaar en wordt het een blastoderm genoemd!

Perfecte eieren

Als je eieren van je eigen toom kippen verzamelt, verzamel ze dan meerdere keren per dag en maak de legkasten dagelijks schoon. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de eieren zo schoon mogelijk blijven waardoor ziekteverwekkers tot een minimum worden beperkt. Bewaar ze op een donkere, koele plek, met de punt naar beneden. Gooi gebarsten eieren weg en als je ze meerdere dagen bewaart, draai ze dan regelmatig om.

Ga voor een dozijn

Probeer altijd minstens een dozijn eieren uit te broeden. Als je er maar 6 legt, kun je eindigen met slechts één kuiken. Dit kan stress veroorzaken bij het aanwezige kuiken en het kan erg moeilijk zijn om een vriendje van dezelfde leeftijd te vinden.
Hier zijn wat praktische tips & tricks van onze kippengoeroe.

 

 

Plaatsing van uw broedmachine

Voordat je begint, is het belangrijk om de incubator met heet water en een mild schoonmaakmiddel te reinigen. Spoel de incubator vervolgens goed af en desinfecteer het apparaat met een gespecialiseerd product. Droog de incubator goed af en laat het apparaat minstens 48 uur leeg draaien voordat je hem vult.

Het is aangewezen om de incubator in een rustige ruimte te installeren, uit de buurt van eventuele onstuimige huisdieren, nieuwsgierige kinderen, warmtebronnen en/ of tocht. Controleer de temperatuur op het display met behulp van een aparte gesteriliseerde thermometer.

Vochtigheid beïnvloedt morbiditeit

In het Verenigd Koninkrijk is het vaak vochtig en dit kan een invloed hebben op de morbiditeit. Een hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat het ei te veel water vasthoudt waardoor het kuiken verdrinkt zodra het uit het ei komt. Maar dat is nog lang niet alles want daarnaast kan een hoge luchtvochtigheid eveneens leiden tot een ophoping van bacteriën; wat we uiteraard te allen tijde wensen te vermijden.
We begrijpen dat dit een zeer omstreden onderwerp is en sommige mensen doen het dan ook heel anders.

Ready, Steady, Go!

Als alles eindelijk klaar is, was én droog je je handen grondig en leg je de eieren in de broedmachine. Je zult zien dat de temperatuur zal dalen terwijl je dit doet, maar dat is geen reden tot paniek aangezien het snel weer zal opwarmen. Markeer de bovenkant van alle eieren om er zeker van te zijn dat het draaimechanisme werkt en duid vervolgens de eerste dag aan op de kalender. 

Afhankelijk van het type pluimvee kan de broedtijd variëren. Zo zullen kwartels er 18 dagen over doen, krielkippen 19 dagen en grote hoenders tot wel 21 dagen. Eenden, kalkoenen en ganzen kennen een broedtijd rond de 28 dagen terwijl muskuseenden er wel meer dan 35 dagen over kunnen doen.

Het aftellen is begonnen!

Drie dagen voordat je kippen uit het ei moeten komen, schakel je de automatische draaifunctie uit en verhoog je de luchtvochtigheid. Je kunt dit doen door water op de eieren te sproeien of een kleine hoeveelheid in de bodem van de incubator te gieten.
Probeer de incubator echter pas te openen als alle eieren zijn uitgekomen of als er 24 uur is verstreken sinds het eerste ei is uitgekomen. Kuikens absorberen de rest van de eierdooier in hun buikjes net voordat ze uit het ei komen. Dit betekent dat ze in deze periode niet hoeven te eten of drinken.

Time to read: 4 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews