Kunnen kuikens uitgebroed worden in de winter?

Can chickens hatch in winter
Hennen vermijden het uitbroeden in de winter; ze geven de voorkeur aan warmere seizoenen voor eieren en overleving. Kunstmatig broeden is mogelijk, maar vereist zorg en tijd.

Kippen broeden zelden of nooit eieren uit tijdens de winterperiode. Voor de meesten van ons is de winter koud, donker en vochtig en hoewel de winkels goed gevuld zijn, is de voorraadkast van de natuur dat uiteraard niet!

Kippen leggen hun eieren en broeden ze uit als het warmer is (tijdens de lente en de zomer). Het is niet alleen comfortabeler voor hen om de eieren gedurende 21 aaneensluitende dagen uit te broeden, verder is er ook voldoende voedsel voor hen en hun kroost.
Daarnaast bieden bomen en heggen - die tijdens de lente/zomer volop in bloei staan - een essentiële dekking zodoende de kuikens te beschermen tegen de kou en eventuele roofdieren.

Vergeet niet dat kuikens zoveel mogelijk lichaamsmassa nodig hebben om het koude weer te kunnen overleven. Door vroeger in het jaar geboren te worden, zijn ze niet alleen groter maar ook meer ervaren en dus beter in staat om de lange, koude wintermaanden te overleven.


Hobbypluimvee en uitbroeden

Kippen die - als hobby/ huisdier - in de achtertuin worden gehouden, hebben normaal gezien het hele jaar door volop toegang tot voedsel.
Maar betekent dit dan dat deze kippen wel eieren moeten leggen en uitbroeden? Helemaal niet!

Hoewel hybriden misschien nog wel eieren zullen leggen, zijn ze niet meteen geneigd om deze tijdens de winterperiode ook effectief uit te broeden.
Kippen zijn dieren die het ritme van het jaar volgen, en dan vooral de zuivere rassen. De kortere dagen in combinatie met een daling van het lichtniveau en lagere temperaturen zorgen ervoor dat hun leg- én broedfuncties vrijwel automatisch worden uitgeschakeld.

 

Uitbroeden?

Als je eieren hebt, kun je die dan kunstmatig uitbroeden?

Ja, het is inderdaad mogelijk om eieren kunstmatig uit te broeden op voorwaarde dat ze vruchtbaar zijn. Hanen zullen ook niet het hele jaar door paren met kippen. Ze bewaren hun tijd, energie en “voorraden” voor vruchtbare seizoenen.

Om te weten of een ei vruchtbaar is, moet je het openbreken en de dooier controleren. Vervolgens kun je aan de hand van de kiemschijf zien of het ei vruchtbaar is of niet. Als de kiemschijf eruitziet als een enkele vlek dan is het ei onvruchtbaar. Ziet de kiemschijf eruit als een reeks concentrische cirkels (zoals een roos op een dartboard) dan is het ei vruchtbaar.

Maar dat is nog lang niet alles want als het je lukt om eieren uit te broeden, dan moet je beseffen dat ook kuikens een bepaalde zorg verlangen. Zo kunnen kuikens de eerste maanden niet naar buiten gaan en moet je ze dus bijgevolg binnenshuis houden. Binnen leven met een groep luidruchtige, hyperactieve en poepende kuikens kan misschien wel een beetje veel worden.

Tot slot willen we nog even de aandacht vestigen op het feit dat commerciële systemen warmtelampen en kunstlicht gebruiken om kippen te laten geloven dat het lente/ zomer is. Op die manier kunnen broederijen ook tijdens de winterperiode eieren uitbroeden en legkippen groot brengen.

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews