Verhuizen met kippen

How to move houses with hens
Hier zijn een paar tips om je kippen op een stressvrije manier te verhuizen en ze te helpen zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen.

Verhuizen is niet alleen spannend maar bovenal ook stressvol en dit zowel voor ons mensen alsook voor onze geliefde huisdieren. In mijn geval wilde ik vooral een soepele overgang creëren voor mijn kippen zodra we ons in de nieuwe tuin vestigden. Als jij je in een soortgelijke situatie bevindt dan wil ik graag enkele handige tips & tricks met jou delen over hoe je je kippen op een stressloze manier kunt verhuizen en hoe je hen kunt helpen om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen.

De eerste stap in het proces bestaat uit het vangen van de kippen - zelf heb ik er 6. Om ze veilig te verplaatsen, ben ik hiervoor op zoek gegaan naar 2 grote dozen die ik gevuld heb met een fijn laagje bodembedekking zodoende wat extra comfort te creëren tijdens de reis. Hoewel het cruciaal is om de dozen goed dicht te maken, mag je niet vergeten om er op voorhand voldoende luchtgaten in te voorzien, zodat je gevederde vriendjes een optimale ventilatie genieten.

Eenmaal de kippen gevangen en veilig ingepakt zijn, kun je op pad gaan. Plaats daarbij de dozen - bij voorkeur - ter hoogte van de voetruimte of vastgeklikt in de kofferbak van je wagen om te voorkomen dat ze wegglijden of verschuiven tijdens de rit. De veiligheid én het comfort van de kippen zijn daarbij van het grootste belang.

Zorg ervoor dat het kippenhok reeds van tevoren in de nieuwe tuin geïnstalleerd werd zodoende de overgang naar hun nieuwe onderkomen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Plaats de kippen vervolgens in het kippenhok en houd ze ongeveer een uurtje binnen. Op die manier kunnen ze geleidelijk aan wennen aan hun nieuwe omgeving waardoor de kans op afdwalen of desoriëntatie aanzienlijk vermindert.

Het is uiteraard de moeite waard om te vermelden dat er bepaalde beperkingen of lockdowns van kracht kunnen zijn; zoals de vogelgriep lockdown in mijn geval.
Als dat het geval is, dan mag je de kippen onder geen beding een vrije uitloop aanbieden. Onder normale omstandigheden is het echter aan te raden om ze minstens een week tot 10 dagen in een kippenren te houden alvorens hen vrije uitloop te gunnen. Deze geleidelijke aanpak zorgt ervoor dat ze zich beetje bij beetje kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving waardoor stress - naar aanleiding van plotse veranderingen - aanzienlijk beperkt wordt.

Omdat ik weet dat elke verandering behoorlijk stressvol kan zijn voor kippen, is het belangrijk om ze wat extra steun te geven tijdens deze overgangsperiode. Daarom heb ik de eerste week na de verhuizing een multivitaminesupplement met de naam "multivit" aan hun drinkwater toegevoegd. Dit supplement, gebaseerd op vitaminen en mineralen, helpt hun immuunsysteem te versterken en biedt ze extra ondersteuning tijdens deze moeilijke periode.

Het hoeft geen discussie te zijn dat verhuizen een bijzonder hectische/ traumatische ervaring kan zijn, maar met behulp van deze eenvoudige tips kun jij bijdragen aan een stressloze overgangsperiode. De combinatie van een veilige en comfortabele omgeving tijdens het transport, ze de tijd gunnen om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen en hen te voorzien van de nodige voedingsondersteuning; dragen bij aan een soepele overgang naar hun nieuwe thuis.

Vergeet niet dat het welzijn van onze huisdieren van het allergrootste belang is en dat het nemen van extra maatregelen om stress te minimaliseren en hun comfort te garanderen een grote hulp is bij het wennen aan hun nieuwe omgeving.


Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews