Toen de kalender beetje bij beetje de maand december aantikte, leek het alsof de wijzerplaat ook gelijk op wintermodus werd gezet; het werd erg snel bijzonder koud! Hoewel het unieke sneeuwtapijt een magisch winterwonderland element aan onze tuinen heeft toegevoegd, brengt het natuurlijk ook wel wat narigheid met zich mee wat betreft het houden van kippen. Om de winterperiode voor u en uw kippen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, bieden we hieronder een lijstje aan met enkele factoren waarop u kunt letten.
Sneeuw is zwaar
Sneeuw mag dan wel een magisch sneeuwtapijt creëren, het is ook best wel zwaar. Een dikke laag sneeuw kan zomaar netten, dekzeilen én zelfs stevige daken bijzonder zwaar gaan belasten. Het is dus belangrijk om de sneeuw - indien mogelijk - regelmatig op te ruimen of weg te scheppen. Wees daarbij extra voorzichtig zodat er geen mini-lawine naar beneden komt!
Ice, ice, baby
In deze tijd van het jaar is het niet meer dan normaal dat drinkbakken bevriezen en laat ons eerlijk zijn; sneeuw maakt het er niet eenvoudiger op. Als de drinkbakken de hele dag bevroren blijven, zullen uw kippen uitgedroogd raken. Het is daarom aangewezen om de drinkbakken ‘s nachts naar binnen te brengen zodat ze de volgende ochtend 100% schoon én gebruiksklaar zijn.

Glijden en uitglijden
Samengepakte sneeuw is bijzonder verraderlijk en kan de ondergrond heel erg glad maken voor u én uw kippen. Wij raden daarom aan om de sneeuw regelmatig op te ruimen of weg te scheppen en de paden te bestrooien met zout en/ of grit indien nodig. Houd er rekening mee dat ook plassen bevroren zullen zijn waardoor ze net kleine ijsbanen lijken. Probeer in de gaten te houden waar het water zich ophoopt, en vul deze kuilen met extra zand of aarde zodat er geen nog diepere putten en/ of ijsbanen kunnen ontstaan.
Pas op voor bevriezing
Kippen - en dan vooral hanen - kunnen te maken krijgen met bevriezing ter hoogte van de punten van hun kammen én lellen. Globaal gezien kunnen eigenlijk alle vogels met slappe kammen er gevoelig aan zijn. Wij raden u daarom aan om een speciaal vet te gebruiken waarmee u de kam van de haan kunt inwrijven. Op die manier kan de vorming van bevriezende waterdruppels - de zogeheten “frostBITE” - zoveel mogelijk worden tegengegaan.
Houd het schoon
Tijdens de koude wintermaanden brengen kippen automatisch meer tijd door in het kippenhok waardoor het strooisel veel sneller vuil wordt. Maar niet getreurd want de Nestera kippenhokken zijn - in tegenstelling tot heel wat andere hokken - bijzonder makkelijk en snel schoon te maken. Tijdens de winterperiode is het echter wel aan te raden om de bodembedekking net iets regelmatiger schoon te maken en/ of te opteren voor een goed absorberende bodembedekking. Indien u dat niet doet, kunnen de ophopende uitwerpselen al snel naar ammoniak ruiken wat dan weer voor ademhalingsproblemen bij de kippen kan zorgen.
TLC
Langdurig vriezend weer kan behoorlijk zwaar zijn voor kippen. Als het zo koud is dat u het raam van uw auto moet ontdooien, dan mag u ervan op aan dat uw kippen best wel wat calorierijk krachtvoer kunnen gebruiken. Neem daarom een paar schepjes legpellets en voeg daar een geringe hoeveel warm water aan toe. Deze warme “pap” is bijzonder smakelijk en zal de dieren er niet alleen toe aanzetten om te eten maar zorgt daarnaast ook voor wat “centrale verwarming”.

Isolatie
Over het algemeen kunnen kippen goed overweg met de koude - zelfs tijdens de gure wintermaanden - op voorwaarde natuurlijk dat ze in een droog, tochtvrij en goed geventileerd kippenhok zitten. Ze hebben veren die een uitstekende isolatie vormen én kruipen vaak tegen elkaar aan voor extra warmte. We raden echter wel aan om de kippen tijdens de koude wintermaanden calorierijke maïs en/ of zaden te voeren zodoende hun interne kachels gedurende de nacht goed op gang te houden én hun vetgehalte te verhogen.
Breng ze naar binnen
En tot slot; als je merkt dat 1 van de kippen haar kop gebogen houden en niet echt geanimeerd lijkt te zijn door je komst, breng haar dan zo snel mogelijk naar binnen. Leg ze in een hondenkrat, kattenmand of kartonnen doos in combinatie met een afgedekte warmwater kruik, wat calorierijk voedsel én water zodat ze zich optimaal kunnen opwarmen. Zodra je merkt dat de kip vervelend begint te doen - wat uiteraard een goed teken is - kun je ze weer buiten zetten bij de anderen.
Sta in voor het comfort van uw kippen en kies vandaag nog voor een snel en makkelijk te reinigen Nestera kippenhok. Bovendien is ons volledige assortiment aan hokken standaard uitgerust met regelbare ventilatie én draagt ook het gerecycleerde plastic bij aan een optimale én comfortabele temperatuur het hele jaar door. Klik hier om het assortiment te bekijken.